boekhoudervoordebouw.nl

Nu ook voor de ZZP-er een hypotheek

ZZP Hypotheek en nieuwe regels
Ben jij zzp-er en wil je een huis kopen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Je kan ook zonder vast contract aan een hypotheek komen! Steeds meer hypotheekverstrekkers hanteren tegenwoordig een nieuwe rekenmethode waarmee jouw toets inkomen wordt bepaald. En hoe hoger je toetsinkomen is, hoe meer je kan lenen.

ZZP hypotheek en toets inkomen
Een huis kopen zonder vast contract en vast inkomen? Wanneer je als zzp-er een hypotheek wilt afsluiten, wil de hypotheekverstrekker natuurlijk ook zekerheid. Zekerheid dat jij de hypotheek wel kan betalen? Hiervoor wordt jouw toets inkomen berekend. Hoe hoger jouw toets inkomen is, hoe hoger het te lenen hypotheekbedrag. Om de hoogte van het te lenen bedrag te kunnen bepalen kijken de banken naar jouw cijfers van de afgelopen drie jaar. Normaal was het zo dat het gemiddelde inkomen van deze periode jouw toets inkomen was. Maar als beginnend zzp-er is dat niet zo fijn. Je winst over het eerste jaar is vaak minder hoog dan over het derde jaar en zo zal je gemiddelde inkomen dus omlaag gaan. Gelukkig wordt er door steeds meer hypotheekverstrekkers een soepelere berekening gehanteerd.

Hoeveel hypotheek kan ik als zzp-er krijgen?
Oude berekening toets inkomen
Stel: je inkomen is in het eerste jaar 40.000 euro en in het derde jaar 60.000 euro. Dan telt het eerste jaar in de oude berekening even zwaar mee voor jouw gemiddelde jaarinkomen als het laatste jaar. Dit haalt je toets inkomen flink naar beneden.
Voorbeeld
Jaar 1:                          40.000 euro
Jaar 2:                          50.000 euro
Jaar 3:                          60.000 euro
Toets inkomen:
50.000 euro
Nieuwe berekening toets inkomen
Gelukkig wordt er door steeds meer hypotheekverstrekkers een soepelere berekening gehanteerd. En dit kan erg in jouw voordeel werken! Ook nu nog kijken de banken naar de laatste drie jaar maar de berekening is anders. Nu telt het eerste jaar maar 1 x mee, het 2e jaar twee x en het laatste jaar 3 x. Hierdoor kan je een hogere hypotheek krijgen, tenminste als je winst toeneemt, maar gelukkig is dit voor de meeste beginnende zzp-ers wel het geval.
Voorbeeld
Jaar 1:                          40.000 euro x 1
Jaar 2:                          50.000 euro x 2
Jaar 3:                          60.000 euro x 3
Toets inkomen:
53.333 euro

NHG-hypotheek voor zzp’ers
Ook zijn de mogelijkheden toegenomen om als ZZP-er een hypotheek af te sluiten met NHG. Deze hypotheken zijn goedkoper doordat banken dan met een lagere hypotheekrente rekenen. De NHG staat borg voor de eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, waardoor het risico voor kanten en banken kleiner is. ZZP-ers kunnen een NHG-hypotheek afsluiten voor een woning met een koopsom tot € 231.132; Voorheen moest je minimaal 3 jaar actief zijn als zelfstandige, nu kan je met een inkomensverklaring al twaalf maanden na zelfstandigheid NHG krijgen. Ook nu weer moet je toets inkomen worden berekend ook dit keer wordt er gekeken naar het inkomen van de afgelopen 3 jaar.

Wij weten waar jij moet zijn!
Helaas hanteren niet alle hypotheekverstrekkers nog deze soepelere rekenmethode. Wil jij ook graag van dit voordeel gebruik maken neem dan vandaag nog contact met ons op! De rente is nu immers historisch laag,  een win-win situatie dus!