KOR (Kleine Ondernemersregeling)

Kleine ondernemers, onder wie ZZP’ers, rekenen in de meeste gevallen minder btw dan grotere organisaties. Ben jij zakelijk gezien per jaar een bedrag van minder dan 1883 euro kwijt aan btw-kosten? Goed nieuws! Dan kom jij in aanmerking voor belastingvermindering of hoef je in het vervolg minder (of helemaal geen btw) af te dragen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit: de kleineondernemersregeling (KOR), wat is het en wat heb je eraan?

Helaas kan niet iedere startende ondernemer gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Om in aanmerking te komen voor belastingvermindering op het btw-bedrag dat jij in principe als ondernemer aan de fiscus verschuldigd bent, moeten kleine ondernemers aan een paar belangrijke voorwaarden voldoen:

  • Jij hoeft – na aftrek van de voorbelasting – op jaarbasis minder dan 1883 euro te betalen aan de Belastingdienst.
  • Jouw bedrijf is een ‘natuurlijk persoon’. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een vennootschap onder firma. Een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap, kan dus geen aanspraak maken op deze regeling.
  • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of hebt hiervoor op tijd een ontheffing.