boekhoudervoordebouw.nl

Ken jij de youngtimerregeling?

Overweeg jij om een auto aan te schaffen van 15 jaar of ouder, dan is het waarschijnlijk de moeite om deze op de naam van je onderneming te zetten. Normaal is het zo dat wanneer je met je bedrijfsauto meer dan 500 privékilometers rijdt, je een bijtelling krijgt van 22% van de cataloguswaarde bij aanschaf inclusief BTW en BPM. (De bijtelling is het bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld en waarover je inkomstenbelasting betaald). Als je een auto hebt van ouder dan 15 jaar gelden er andere regels. Ook nu krijg je privé een bijtelling, maar deze is veel lager, namelijk maar 35% van de dagwaarde.

En nu wordt het leuk, ga maar eens even rekenen. Een auto met een cataloguswaarde van € 50.000,- heeft, met een bijtelling van 22% , als gevolg dat je jaarlijks  € 11.000,- bij je inkomen moet optellen. Hier betaal je ongeveer 40% belasting over. Dit kost je dan dus € 4.400,-.
Maar nu is diezelfde auto 15 jaar oud. De dagwaarde is € 3.000,-. Je bijtelling wordt dan 35% over

€ 3.000,- ofwel € 1.050,-. Netto ben je dan € 420,- per jaar kwijt.

Bijkomend is het voordeel voor de zaak. Je kunt alle kosten zoals benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen zakelijk aftrekken.

Het is overigens wel wijs om een officieel taxatierapport op te laten stellen, zo voorkom je mogelijke problemen met de belastingdienst