boekhoudervoordebouw.nl

Hoe kan ik pensioen opbouwen als zzp-er?

Opbouwen lijfrente kapitaal

Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Een lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. De uitkering is wel belast. Er zijn drie type lijfrentes. Een verzekerde lijfrente, banksparen en een beleggingslijfrente. Let bij de verzekerde lijfrente goed op. In het verleden zijn er veel lijfrenteverzekeringen afgesloten die tegenwoordig als woekerpolis worden bestempeld! Besluit je om te stoppen met je bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst onder een aantal voorwaarden om te zetten in een lijfrente.

Een oudedagsreserve opbouwen

Binnen je onderneming mag je op de balans geld reserveren voor je pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen. Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering.

Zelf sparen of beleggen

Los hiervan kun je uiteraard ook zelf vermogen opbouwen voor later. Gewoon op een spaarrekening of door geld te beleggen. Je hebt hier wel een ijzeren discipline voor nodig en beleggen vergt kennis. Het voordeel is dat je op elk moment aan je geld kunt komen. Het nadeel is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. Je spaart/belegt allereerst van je netto inkomen en daarnaast betaal je over jouw vermogen boven de € 30.000,- (2018) ieder jaar vermogensrendementsheffing. Daarnaast staat dit vermogen niet veilig voor de bijstandstoets, mocht je hierop ooit aanspraak moeten maken.

Je hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen kan ook een alternatief zijn. Het voordeel is dat je ten tijde van je pensioen lagere woonlasten hebt. En je huis (voor een deel) afgelost hebben geeft een gevoel van vrijheid. Maar er zijn ook wat nadelen. Zo los je af van je netto inkomen en je hebt hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Daarnaast geldt dat ook de overwaarde van je huis staat niet veilig voor de bijstandstoets en bedenk ook dat wanneer dit het enige is dat je voor je pensioen doet, jouw volledige pensioeninvestering in vastgoed zit. En dat is risicovol.