Het lage btw tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%
Op Prinsjesdag (18 september 2018) is bekend gemaakt dat het kabinet het lage btw tarief van 6% wil verhogen naar 9%. De 1e en 2e kamer moeten dit voornemen nog wel goedkeuren. Het kan zijn dat de verhoging niet doorgaat of dat het later ingaat dan 1 januari.
De verhoging van de btw van 6 naar 9 procent maakt niet alleen onze dagelijkse boodschappen duurder, maar heeft ook gevolgen voor jou als ondernemer. Als jij bijvoorbeeld werkzaamheden factureert/doorberekent van een stukadoor of schilder heeft deze btw verhoging voor jouw consequenties. Dit geldt ook als je goederen factureert waar je voorheen het lage btw tarief van 6 % voor zou berekenen.
Wat betekend deze btw-verhoging voor jou?
Als je nu een offerte stuurt, dan moet je in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer je betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:
- Je wordt betaald in 2019
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. En je wordt betaald in 2019. Je zet nu al 9 procent btw op de offerte, en straks ook op je factuur.
- Je wordt betaald in 2018
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2018 of 2019. En je wordt betaald in 2018. Je zet nu 6 procent btw op de offerte, en straks ook op je factuur. Dit geldt bijvoorbeeld voor diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schilder- en stukadoorswerkzaamheden en bouwwerkzaamheden aan woningen. De staatssecretaris van financiën heeft wel beloofd dat hij ondernemers niet wil belasten met extra administratieve lasten als gevolg van deze verhoging. De Belastingdienst zal daarom niet naheffen op in 2018 betaalde goederen en diensten die pas in 2019 worden geleverd of verricht.
- Je weet nog niet wanneer je betaald wordt
Je stuurt nu een offerte. Je gaat het werk doen in 2019. Maar, je weet nu nog niet wanneer jouw klant je gaat betalen? Zet dan 6 procent btw op uw offerte. En spreek met je klant af dat je dit zal verhogen naar 9 procent btw op de factuur, als de klant jou pas gaat betalen in 2019.